Ontwikkeling kantoren op z’n kop

De opkomst van Het Nieuwe Werken zet de ontwikkeling van kantoren op z`n kop. Dat zegt onder meer Jurgen van der Meer, vastgoedconsultant bij Twynstra Gudde. De verwachting is dat door Het Nieuwe Werken grote kantoorgebruikers vanaf 2011 hun huisvesting met 20 tot wel 30% zullen terugbrengen.

De komst van Het Nieuwe Werken zorgt ervoor dat er minder vraag zal zijn naar megakantoren. Deze ontwikkelen zou dan ook een zinloze onderneming zijn. Volgens Van der Meer is het echter niet nieuw dat de vastgoedmarkt in de kantorensector onder druk staat. Sinds 2002 heeft de kantorenmarkt al te maken met een dalend ruimtegebruik door een efficiencyslag bij bedrijven. Na die efficiencyslag op het gebied van ruimte kwam de economische crisis langs met een verdere daling als gevolg. Vooral de gebruikersvoorraad is afgenomen.

Van der Meer verwacht dat dit laatste feit zich in de jaren 2011 tot 2014 zal versnellen door de invoering van Het Nieuwe Werken bij bijna alle grote Nederlandse kantoorhoudende organisaties. Volgens Van der Meer betekent dit dat ook een omschakeling bij vastgoedbeleggers nodig is. Zij moeten niet alleen maar naar waardeontwikkeling kijken, maar ook naar de gebruikersvoorraad.

Bron(nen):
Vastgoedmarkt (december 2010)
  • Twitter feed loading...